:::: MENU ::::

7/9/17



Bahan-bahan diperlukan:

  • 1 ekor siakap cuci dgn tepung
  • 2 serai (hiris halus)
  • 2 bwg merah hiris
  • 3 bwg putih cincang
  • 5 cili padi potong bulat
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 kiub ayam / 1 sudu besar cukup rasa
  • 2 sudu kicap ikan
  • 1 biji air perahan lemon
  • 3 biji air perahan limau nipis
  • 3 cm halia hiris

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Tumis bwg merah, serai, bwg putih, halia, cili
  2. Dalam bekas kecil campurkan sos tiram, kiub ayam, kicap ikan, gula, garam, air lemon dan limau dan sdikit air.ejas rasa smpai masam manis masin cukup
  3. Masuk ikan dalam pinggan untk stim, masuk kan campuran cecair td dan tumisan ke ats ikan
  4. Kukus ikan sampai masak
Categories:

0 comments:

Post a Comment