:::: MENU ::::

1/16/18



Bahan-bahan diperlukan:
Bahan A
1.      5 sudu makan minyak masak 
2.      2 sudu makan cili kisar 
3.      3 sudu makan serbuk kari ayam 
4.      5 helai daun limau purut 
5.      5 cawan santan 
6.      2 sudu makan sos ikan 
7.      Garam secukup rasa 
8.      ½ kg ayam (dipotong kecil) 
9.      1 kg mi kuning (dicelur) 
10.  2 keping tauhu (digoreng dan hiriskan) 
11.  1 mangkuk tauge (dibuang akar) 
12.  1 pokok daun ketumbar (dihiris kasar) 
13.  3 biji limau kasturi (dibelah 2) 

Bahan B (Dikisar)
1.      3 batang serai 
2.      1 inci halia 
3.      ½ inci lengkuas 
4.      6 biji bawang merah 
5.      4 ulas bawang putih 
6.      3 biji cili hijau 
7.      10 biji cili api hijau 
8.      1 sudu teh belacan
Cara menyediakan dan memasak:
1.      Panaskan minyak masak, tumiskan semua bahan B, cili kisar, dan serbuk kari ayam sehingga pecah minyak. 
2.      Masukkan daun limau purut, santan, sos ikan, dan garam. Masakkan sehingga mendidih. 
3.      Masukkan ayam dan masak lagi sehingga mendidih dan pekat. 
4.      Hidangkan bersama mi kuning, tauhu, tauge, daun ketumbar, dan limau kasturi.


Categories:

0 comments:

Post a Comment