:::: MENU ::::

1/2/19



Bahan-bahan diperlukan:
Bahan A
1.      500 g udang besar ataupun udang galah 
2.      3 sudu makan serbuk rempah kari ikan 
3.      ½ cawan air asam jawa (Dibancuh bersama rempah kari ikan)
4.      3 biji tomato (Dibelah 4)
5.      1 labu bawang besar (Dibelah 4)
6.      4 biji cili merah (Dibelah 2) 
7.      5 sudu makan minyak masak 
8.      Garam secukup rasa 

Bahan B (Tumisan)
1.      4 biji bawang merah (Dihiris halus)
2.      2 ulas bawang putih (Dihiris halus)
3.      1 sudu makan halba campur 
4.      3 tangkai daun kari

Cara menyediakan dan memasak:
1.      Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumiskan bahan B sehingga wangi. 
2.      Masukkan serbuk rempah kari yang sudah dibancuh dengan asam jawa. Kacau rata sehingga pecah minyak dan pekat. 
3.      Masukkan udang, 2 biji tomato, bawang besar, 2 biji cili merah, dan garam. Kemudian kacau lagi.
4.      Masak sehingga pecah minyak dan pekat. 
5.      Hiaskan dengan belahan tomato dan 2 biji cili merah. 
6.      Sedia dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment