:::: MENU ::::

12/30/19




Bahan-bahan diperlukan:
  • LAKSAM
  • 3 cawan tepung beras
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 4 cawan air

  • KUAH LAKSAM
  • 1 kg ikan selayang (direbus dengan 3 keping asam keping)
  • 3 inci halia
  • 3 keping asam keping
  • bawang besar 3 biji
  • santan segera 2 kotak kecil
  • air, garam dan perasa
  • Klik di sini untuk isi bahan
Cara menyediakan dan memasak:
  1. panaskan pengukus
  2. untuk buat laksam, blander tepung beras,tepung gandum dengan air sehingga tidak berketul2. (kalau tak muat blander, buat sikit2)
  3. sapu tudung periuk dengan minyak & letak dlm pengukus.
  4. tuang bancuhan laksam atas tudung periuk. kemudian kukus 5 minit kalau laksam dah gelembung maknanya dia dah masak.
  5. keluarkan dr pengukus gulung
  6. ulang sampai habis dan biarkan sejuk.

KUAH LAKSAM
  1. Rebus ikan dengan asam keping dan garam kemudian ambik isinya.
  2. Blander isi ikan dan air rebusan dengan bawang dan halia hingga betul2 lumat boleh tambah sedikit air.
  3. Didihkan kuah masukkan asam keping garam dan perasa.
  4. Bila dah mendidih masukkan santan sentiasa kacau supaya tidak berketul2. Boleh tambah air jika terlalu pekat.
  5. Potong laksam, letak ulam, timun, salad, timun dan kacang, taugeh atau apa je laa kemudia curahkan kuah. Letak sedikit belacan bakar lg sedap.


0 comments:

Post a Comment