Bahan-bahan diperlukan:
- LAKSAM
- 3 cawan
tepung beras
- 3/4 cawan
tepung gandum
- 4 cawan air
- KUAH LAKSAM
- 1 kg ikan
selayang (direbus dengan 3 keping asam keping)
- 3 inci
halia
- 3 keping
asam keping
- bawang
besar 3 biji
- santan
segera 2 kotak kecil
- air, garam
dan perasa
- Klik di
sini untuk isi bahan
Cara menyediakan dan memasak:
- panaskan
pengukus
- untuk buat
laksam, blander tepung beras,tepung gandum dengan air sehingga tidak
berketul2. (kalau tak muat blander, buat sikit2)
- sapu tudung
periuk dengan minyak & letak dlm pengukus.
- tuang
bancuhan laksam atas tudung periuk. kemudian kukus 5 minit kalau laksam
dah gelembung maknanya dia dah masak.
- keluarkan
dr pengukus gulung
- ulang
sampai habis dan biarkan sejuk.
KUAH LAKSAM
- Rebus ikan
dengan asam keping dan garam kemudian ambik isinya.
- Blander isi
ikan dan air rebusan dengan bawang dan halia hingga betul2 lumat boleh
tambah sedikit air.
- Didihkan
kuah masukkan asam keping garam dan perasa.
- Bila dah
mendidih masukkan santan sentiasa kacau supaya tidak berketul2. Boleh
tambah air jika terlalu pekat.
- Potong
laksam, letak ulam, timun, salad, timun dan kacang, taugeh atau apa je laa
kemudia curahkan kuah. Letak sedikit belacan bakar lg sedap.
0 comments:
Post a Comment