:::: MENU ::::

12/16/18



Bahan-bahan diperlukan:
Bahan A
1.      500 g perut 
2.      2 cawan air 
3.      1 batang serai (Diketuk) 
4.      1 inci halia 
5.      1 keping asam gelugur 
6.      5 biji jus limau kesturi
7.      1 sudu kecil gula 
8.      Garam secukup rasa

Bahan B (Dihiris)
1.      1 biji mangga separa masak 
2.      1 labu bawang besar 
3.      ½ cawan daun pudina 
4.      3 biji cili merah 
5.      3 biji cili hijau

Cara menyediakan dan memasak:
1.      Basuh perut kemudian hiris kecil. 
2.      Masukkan perut, air, serai, halia, asam gelugur, dan garam ke dalam
pemanggang ajaib dan rebuskan selama 15 minit dengan api yang
kecil. Angkat dan tuskan. 
3.      Masukkan perut dan semua bahan yang dihiris ke dalam mangkuk
besar. 
4.      Gaul rata semua bahan. Rasakan masam dan masinnya. 
5.      Hidangkan bersama nasi putih.

2 comments: