:::: MENU ::::

4/30/19



Bahan-bahan diperlukan:

  • 2 keping ikan tenggiri 
  • 1 sudu teh serbuk kunyit 
  • 2 biji cili hijau 
  • 2 biji cili merah 
  • 1 labu bawang besar 
  • 2 ulas bawang putih 
  • 1 inci halia
  • (Cili hijau, cili merah, bawang besar, bawang putih dan halia dikisar bersama)
  • ½ cawan air asam jawa 
  • ½ cawan kicap 
  • 1 pokok daun bawang (Dipotong pendek) 
  • Garam secukup rasa 
  • Minyak masak secukupnya 

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Sapukan ikan tenggiri dengan garam dan serbuk kunyit. 
  2. Panaskan minyak dan gorengkan ikan sehingga masak (tidak perlu garing). 
  3. Tinggalkan anggaran 3 sudu makan minyak bagi menumis. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga layu. 
  4. Masukkan air asam jawa dan kicap. 
  5. Apabila mendidih, masukkan ikan dan kacau rata. 
  6. Taburkan daun bawang dan sedia dihidangkan. 

0 comments:

Post a Comment