Bahan-bahan diperlukan:
- 1 kilo
tepung gandum
- 4 sudu
majerin
- 500ml air
- 3 sudu susu
pekat
- 1 sudu
kecil garam
- 2 sudu
besar gula (tapi tak letak gula)
- 1 biji
telur
Cara menyediakan dan memasak:
- Taburkan
tepung di atas meja/dulang .
- Buat bentuk
seperti gunung berapi. (bulat di tengah)
- Masukkan
garam, gula, susu pekat, majerin, telur di tengah.
- Gaul
kesemuanya hingga sebati. Kemudian gaul dengan tepung.
- Tuang air
sedikit demi sedikit.
- Uli
sehingga doh tidak melekat dan lembut.
- Biarkan doh
tadi selama 2 jam.
- Kemudian
sapukan doh tadi dengan majerin dan buat bulat kecil kecil. Pastikan rata
dengan majerin.
- Tutup doh
semula dan biarkan selama 2 jam.
- Doh sedia
untuk di canai.
0 comments:
Post a Comment