:::: MENU ::::

4/8/20




Bahan-bahan diperlukan:
  • 1 kilo tepung gandum
  • 4 sudu majerin
  • 500ml air
  • 3 sudu susu pekat
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar gula (tapi tak letak gula)
  • 1 biji telur
Cara menyediakan dan memasak:
  1. Taburkan tepung di atas meja/dulang .
  2. Buat bentuk seperti gunung berapi. (bulat di tengah)
  3. Masukkan garam, gula, susu pekat, majerin, telur di tengah.
  4. Gaul kesemuanya hingga sebati. Kemudian gaul dengan tepung.
  5. Tuang air sedikit demi sedikit.
  6. Uli sehingga doh tidak melekat dan lembut.
  7. Biarkan doh tadi selama 2 jam.
  8. Kemudian sapukan doh tadi dengan majerin dan buat bulat kecil kecil. Pastikan rata dengan majerin.
  9. Tutup doh semula dan biarkan selama 2 jam.
  10. Doh sedia untuk di canai.

0 comments:

Post a Comment