Bahan-bahan diperlukan:
Wedges:
- 3 biji ubi kentang
- 1/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil lada hitam
- Minyak
Sos cheesy:
- 3 sudu besar mentega
- 250 ml susu segar
- 2 sudu besar tepung gandum
- 1 cawan keju Cheddar (diparut)
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil lada hitam
- Pewarna kuning (jika mahu)
Cara menyediakan dan memasak:
- Rebus ubi kentang selama 5 minit, kemudian potong menjadi bentuk wedges.
- Gaul tepung gandum dengan garam dan lada hitam, dan salut wedges.
- Goreng.
- Dalam kuali lain, cairkan mentega.
- Masukkan susu segar dan tepung gandum, kacau hingga tiada gumpalan.
- Masukkan keju parut dan gaul hingga sebati.
- Masukkan garam, lada hitam dan pewarna kuning. Gaul.
- Hidang wedges dengan sos cheesy dan mayonis.
0 comments:
Post a Comment