Bahan-bahan diperlukan:
- Bahan
A- (Rempah)
- 1
sudu teh jintan manis
- 1
sudu teh jintan putih
- 1
sudu teh lada hitam
- 6
kuntum bunga cengkih
- 1
inci kulit kayu manis
- 4
biji buah pelaga-sila buang kulit dan ambil bijinya sahaja
- 2
sudu makan ketumbar
- 1
kuntum bunga lawang
- Bahan
B
- 800
gram - 1kg ayam
- sedikit
saffron
- 2
ulas bawang putih
- 1
sudu besar garam
- 1
inci halia
- Minyak
sapi untuk menggoreng
- Bahan
C
- 150
gram bawang besar
- 20
gram kepingan badam
- 1/2
cawan kacang tanah
- 40
gram kismis
- 1
ketul hati ayam-rebus dahulu
- Bahan
D
- 3
hiris lengkuas
- 2
hiris halia
- 1
batang serai
- 1
biji limau nipis
- 2
ulas bawang putih
- 200
ml susu sejat
- Sedikit
saffron
- 1/2
cawan penyukat sos tomato
- 700
ml air
- 1
1/2 sudu teh garam
- 2
sudu teh gula
Cara menyediakan dan memasak:
- Sediakan
rempah-rempah di A. Basuh bersih didalam tapis. Kemudian goreng
kering/sangai di dalam kuali.
2. Kisar rempah tadi dalam pengisar kering.Boleh juga ditumbuk hingga
halus.
Sebagai panduan
berat rempah yang dapat ialah anggaran sebanyak 10 gram.
3. Bahan-bahan di B-saffron,bawang putih dan halia ditumbuk.Kemudian
lumurkan pada
ayam.Perap seketika .Kemudian goreng ayam menggunakan minyak sapi. Goreng
separuh masak sahaja.
4. Semua bahan di C hendaklah digoreng.Goreng mengikut
turutan-mula-mula
goreng bawang
besar. Kemudian diikuti badam,kacang tanah, kismis dan hati ayam .Setelah digoreng,
hati ayam dipotong dadu.
5. Tumbuk badam bersama bawang goreng. Kacang tanah ditumbuk kasar
6.
Campurkan rempah di A, susu
sejat,bawang besar dan badam tumbuk,limau nipis dan sos tomato dan saffron. Gaul
rata di dalam sebuah bekas
- Panaskan minyak sapi. Tumiskan bawang putih, halia,
lengkuas dan serai. Kemudian masukkan semua campuran di No 6. Masukkan
sedikit air.Biarkan menggelegak. Masukkan garam dan gula. Kemudian
masukkan ayam yang telah digoreng.
- Masukkan baki air. Kemudian masukkan kacang
tanah, kismis dan hati ayam. Tambahkan air lagi jika kuah terlalu pekat. Imbangkan
rasa manis dan masinnya. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi, roti jala
atau bun.
0 comments:
Post a Comment