Bahan-bahan diperlukan:
- 125 g mentega
- 125 g marjerin
- 100 g gula halus
- 1 biji telur (gred B)
- 500 g tepung gandum (diayak)
- 250 g krim keju
- 50 g mentega
- 80 g gula halus
- 250 g inti bluberi (Filling)
Cara menyediakan dan memasak:
- Pukul mentega, marjerin, dan gula halus sehingga kembang.
- Masukkan telur dan kacau rata.
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan kacau rata.
- Terapkan doh dengan acuan bulat dan masukkan ke dalam acuan tat. Tekan adunan supaya leper dan kemas di dalam acuan tat.
- Cucukkan dengan garpu supaya doh tidak menggelembung.
- Bakar di dalam ketuhar pada suhu 170°C api atas dan bawah selama 20-25 minit ataupun sehingga masak.
- Pukul semua bahan B sehingga gebu. Masukkan ke dalam piping bag.
- Keluarkan tat dan masukkan filling bluberi dan krim keju.
- Bakar semula selama 5 minit.
- Angkat tat dan sejukkan.
0 comments:
Post a Comment