Bahan-bahan diperlukan:
1.
1 paket mihun (Direndam
dan tuskan)
2.
20 biji cili api
3.
3 biji cili merah
4.
2 biji bawang merah
5.
3 ulas bawang putih
6.
3 sudu makan udang
kering
(Semua cili api, cili merah, bawang merah, bawang putih & udang kering
(Semua cili api, cili merah, bawang merah, bawang putih & udang kering
dikisar bersama)
7.
200 g sotong
(Dihiris)
8.
100 g udang
9.
½ cawan air
10. 200 g kubis (Diracik)
11. 1 batang lobak merah (Dihiris halus)
12. 200 g sawi (Dipotong pendek)
13. 2 keping tauhu goreng (Dihiris nipis)
14. 3 sudu makan minyak masak
15. Garam secukup rasa
Cara menyediakan dan memasak:
1.
Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga
wangi.
2.
Masukkan sotong dan udang. Kacau rata.
3.
Apabila sotong dan udang masak, masukkan garam dan air.
Kacau
rata.
rata.
4.
Masukkan kubis, lobak merah, sawi dan mihun. Kacau rata
sehingga
sebati.
sebati.
5.
Gaulkan rata sehingga mihun lembut.
6.
Semasa menghidang, taburkan tauhu, hirisan daun bawang dan
cili
merah.
merah.
0 comments:
Post a Comment