Bahan-bahan diperlukan:
- 2 cawan
tepung gandum
- 1 sudu
kecil yis mauripan
- 1/2 sudu
kecil garam *
- 3 sudu
makan minyak masak *
- 2 sudu
makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
- 175ml air
panas *
- 40-50ml air
- Minyak utk
mengoreng
Cara menyediakan dan memasak:
- satukan
bahan bertanda (*) n panaskan .. kacau sehingga gula hancur n tutup api .
- satukan
tepung dan yis .. gaulkan
- no.1 dimasukkn
kedlm no.2 , dan digaul dgn mgunakn garfu sehingga bercampur sahaja
- dgn mgunakn
tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbok roti / ~ breadcrumb ~
- tambahkn
air sedikit2 dan adun sehingga x melekat kat tgn n mjadi doh
- perap doh
30min .. pastu blhler dibahagikn doh pd 12 bhgian bulat yg kecil
- canai doh
nipis cam karipap / duit 50 sen
- siap utk
digoreng .....goreng sebijik sebijik ok ...
0 comments:
Post a Comment