:::: MENU ::::

2/17/20




Bahan-bahan diperlukan:
  • 1 pinggan nasi
  • 1 ketul sardin tin
  • 5 biji cili api ( nak pedas + la )
  • 1/2 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 sb sayur campur
  • Segenggam ikan bilis
  • 1 sb bawang goreng
  • Garam secukup rasa
  • Daun bawang
Cara menyediakan dan memasak:
  1. Tumbuk bawang2 dan separuh ikan bilis bersama cili.
  2. Panaskan minyak, goreng separuh lagi ikan bilis tadi.
  3. Ikan bilis dah garing, masukkan bahan tumbuk. Kacau hingga naik bau.
  4. Masukkan sayur campur, kacau lagi sampai sayur agak2 layu.
  5. Masukkan pula sardin yang dah dihancurkan. Kacau lagi.
  6. Masukkan garam n aji. Kacau. Masukkan pula nasi. Kacau sekata.
  7. Last sekali masukkan bawang goreng dan daun bawang. Gaul lagi.
  8. Siap. Selamat menjamu selera


0 comments:

Post a Comment