Bahan-bahan diperlukan:
- 2 cawan
tepung pulut
- lebih
kurang 11/2 cawan perahan air daun pandan.
- 1/2 sudu
teh garam
- inti kelapa
secukupnya - cara mmbuatnya sama dgn inti kuih koci @ onde-onde
- utk dadih;
- 21/2 cwan
santan, 2 sudu tepung beras & 1/2 sudu teh garam
- 3 helai
daun pandan
- *jika nk
buat kuah banyak/cam bubur, bubuhla gula sekadar manis2 buah sj..
Cara menyediakan dan memasak:
- campurata
semua bahan2 utk dadih, lalu dikacau atas api hingga pekat.lebihkurang 10
mnit - ketepikan.
- bulat2 kan
inti kelapa.ikut suka la nk besar @ kecil
- campurkan
garam dgn air pandan & gunakan campuran itu utk menguli tepung pulut
hingga mnjadi doh yg boleh dibentuk.
- ambil
sedikit doh, bulat2 kan lalu dileperkan. letakkan inti dlm nya dan dikelim
rapat. buat hingga habis. letak atas plastik agar x melekat.
- didihkan
1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih.pastu masukkan
'badak2' (bola2 pulut la hehe..) kedalamnya.
- bila
kesemua bola2 timbul/terapung, biar mendidih 3,4 minit barulah di angkat
& ditos kan.
- terus
masukkan kedalam dadih tadi..
- siap utk
hidangan family tersayang.
0 comments:
Post a Comment