Bahan-bahan diperlukan:
- 250 gm butter
- 9 oz / 2 1/2 cawan tepung gandum ( 250 gm )
- 1 oz / 1/2 cawan nestum ( 50 gm ) ( di kisar halus )
- 3 oz / 1 cawan tepung jagung ( 100 gm )
- 4 oz / 1 cawan gula aising ( 100 gm )
- 1 biji kuning telor
- Badam biji di panggang secukupnya
- Badam cincang untuk hiasan
- Coklat masakan secukupnya
- Mangkuk kertas/ paper cup - warna hitam yang paling sesuai
- Sedikit minyak jagung
Cara menyediakan dan memasak:
- Pukul butter bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telor dan pukul lagi sehingga rata.
- Masukkan nestum, tepung jagung dan juga tepung gandum. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
- Ambik sedikit doh, isi badam dan bentukan bujur atau bulat..mengikut citarasa sendiri..
- Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga masak..sejukan.
-
Masak coklat masakan, masukkan sedikit minyak jagung (
minyak masak biasa pun bolih ) anggaran 2 sudu makan..untuk mengilat
kan coklat tu..kaedah double boiler..( dalam periok bawah isi air letak
tin atau apa2 untuk lapik bagi meletak periok yang berisi coklat masakan
tadi..)
-
Apabila coklat dah cair sepenuhnya celupkan biskut sebiji - biji.
-
Isi dalam paper cup dan tabur badam cincang.
-
Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian masukkan kedalam bekas kedap udara..siap
0 comments:
Post a Comment