:::: MENU ::::

7/8/17


Bahan-bahan diperlukan:

Bahan A

  • Bawang kecil 4-5 ulas
  • Bawang besar 4-5 biji
  • Serai 4-5 batang
  • Cili 2-3 biji (ikut selera)
  • Lengkuas muda 2 inci

Bahan B

  • Daging
  • 1 mangkuk kecil Cili boh
  • 1 kotak santan pekat
  • 3 sudu makan kerisik
  • Garam, Gula (sesedap rasa)
  • 1 mangkuk serbuk kari daging

Cara menyediakan dan memasak:

  • Kisar semua bahan A
  • Panaskan kuali, dan masukkan minyak.
  • Timas cili boh dan masukkan  bahan kisaran tadi (Bahan A)
  • Kacau semua bahan sehingga sebati
  • Seterusnya, masukkan serbuk kari daging dan kacau lagi
  • Masukkan bahan perasa (gula dan garam) secukup rasa
  • Masukkan daging dan kacau sehingga separuh masak.
  • Tambah sedikit air dan masukkan 3 sudu kerisik dan kacau sehingga sebati
  • Masukkan santan pekat dan masak sehingga daging empuk.


Siap! Sedia untuk dihidangkan!
Categories:

0 comments:

Post a Comment