Bahan-bahan diperlukan:
Bahan A
- Bawang kecil 4-5 ulas
- Bawang besar 4-5 biji
- Serai 4-5 batang
- Cili 2-3 biji (ikut selera)
- Lengkuas muda 2 inci
Bahan B
- Daging
- 1 mangkuk kecil Cili boh
- 1 kotak santan pekat
- 3 sudu makan kerisik
- Garam, Gula (sesedap rasa)
- 1 mangkuk serbuk kari daging
Cara menyediakan dan memasak:
- Kisar semua bahan A
- Panaskan kuali, dan masukkan minyak.
- Timas cili boh dan masukkan bahan kisaran tadi (Bahan A)
- Kacau semua bahan sehingga sebati
- Seterusnya, masukkan serbuk kari daging dan kacau lagi
- Masukkan bahan perasa (gula dan garam) secukup rasa
- Masukkan daging dan kacau sehingga separuh masak.
- Tambah sedikit air dan masukkan 3 sudu kerisik dan kacau sehingga sebati
- Masukkan santan pekat dan masak sehingga daging empuk.
Siap! Sedia untuk dihidangkan!
0 comments:
Post a Comment