Bahan-bahan diperlukan:
- 1 ekor ikan tongkol saiz sederhana
- 3 cawan santan pekat
- 2 sudu besar kerisik
- 2 keping asam gelugur
- Gula melaka - secukup rasa
- Maggi® CukupRasa™ - secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng dan menumis
- Bahan hiris : 2 helai daun kunyit
- 8 helai daun limau purut
- Bahan kisar : 12 biji cili merah (boleh tambah cili padi kalau nak lebih pedas)
- 3 cm halia
- 3 cm kunyit hidup
- 3 cm lengkuas
- 2 batang serai
- 15 biji bawang merah
- 6 ulas bawang putih
Cara menyediakan dan memasak:
-
Potong ikan 2 cm tebal. Lumur ikan dengan air limau atau
air asam jawa dan sedikit garam. Perap 15 minit dan bilas bersih.
Goreng ikan yang telah dibilas, jangan terlalu garing, agak-agak dah
elok masak, angkat dan toskan.
-
Di dalam kuali, panaskan minyak dan tumis bahan kisar, daun kunyit, daun limau hingga naik bau.
-
Masukkan santan dan Maggi® CukupRasa™ secukup rasa.
Masak hingga rendang pekat. Sesuaikan rasa, tambah Maggi® CukupRasa™
jika perlu. Kacau sebati. Tutup api.
-
*** Biasanya untuk memasak rendang, penggunaan kuali
lebih memudahkan kerja2 mengacau rendang hingga pekat atau kering. Kalau
guna periuk susah dan kemungkinan ikan akan hancur.
*** Kalau nak rendang yang sedikit berkuah jangan masak sampai kering
sangat. Bila dah pekat tutup api. Kacau selalu supaya tak hangit.
*** Rendang ni sedap dimakan dengan nasi panas.
0 comments:
Post a Comment