Bahan-bahan diperlukan:
- 1 ekor siakap cuci dgn tepung
- 2 serai (hiris halus)
- 2 bwg merah hiris
- 3 bwg putih cincang
- 5 cili padi potong bulat
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 kiub ayam / 1 sudu besar cukup rasa
- 2 sudu kicap ikan
- 1 biji air perahan lemon
- 3 biji air perahan limau nipis
- 3 cm halia hiris
Cara menyediakan dan memasak:
-
Tumis bwg merah, serai, bwg putih, halia, cili
-
Dalam bekas kecil campurkan sos tiram, kiub ayam, kicap
ikan, gula, garam, air lemon dan limau dan sdikit air.ejas rasa smpai
masam manis masin cukup
-
Masuk ikan dalam pinggan untk stim, masuk kan campuran cecair td dan tumisan ke ats ikan
-
Kukus ikan sampai masak
0 comments:
Post a Comment