Bahan-bahan diperlukan:
Bahan A
- 250 g susu segar
- 1 sudu makan jus lemon
- 3 sudu teh cuka
- 150 g mentega
- 160 g gula perang
- 2 biji telur (gred A)
- 3 sudu makan pewarna merah
Bahan B (Diayak)
- 300 g tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- ½ sudu teh soda bikarbonat
- 30 g serbuk koko
Bahan C (Krim Keju)
- 250 g krim keju
- 100 g mentega
- 120 g gula aising (diayak)
- 1 sudu makan jus oren Sunquick
Cara menyediakan dan memasak:
Cara Membuat Kek
- Sapu mentega ataupun marjerin pada loyang. Alas dasar dan dinding loyang dengan kertas pembakar (baking sheet).
- Gaul susu segar, jus lemon, dan cuka. Biarkan 10 minit.
- Pukul mentega dan gula perang sehingga gebu.
- Masukkan telur satu per satu dan pewarna merah.
- Masukkan semua bahan B dan susu segar yang dicampurkan dengan jus lemon. Kacau rata.
- Masukkan adunan ke dalam loyang.
- Bakar di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 170°C api bawah sahaja selama 1 jam.
- Sejukkan. Hiaskan dengan krim keju.
Cara Membuat Krim Keju
- Masukkan semua bahan C di dalam mangkuk dan pukul sehingga gebu.
- Hiaskan di atas kek yang sudah disejukkan.
- Sedia dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment