Bahan-bahan diperlukan:
Bahan A
- 1 kg daging kambing
- 4 sudu makan rempah beriani
- 1 cawan yogurt asli
- 3 biji kentang (Dipotong kecil)
- 2 biji tomato (Dipotong 4)
- 3 biji cili merah (Dihiris)
- 2 biji cili hijau (Dihiris)
- 2 labu bawang besar (Dipotong 4)
- 1 pokok daun ketumbar (Dipotong kasar)
- 3 cawan air
- Garam secukup rasa
Bahan B (Tumisan)
- 5 biji bawang merah (Ditumbuk kasar)
- 3 ulas bawang putih (Ditumbuk kasar)
- 2 inci halia (Ditumbuk kasar)
- 1 inci kulit kayu manis
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 1 tangkai daun kari
- 3 sudu makan minyak masak
Cara menyediakan dan memasak:
- Basuh daging kemudian potong kecil. Perap daging dengan rempah beriani.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan B sehingga wangi.
- Masukkan daging dan air. Kacau rata sehingga pecah minyak. Masakkan sehingga daging lembut.
- Masukkan yogurt, garam, dan kentang. Masakkan sehingga kentang lembut.
- Masukkan tomato, cili merah, cili hijau, bawang besar, dan daun ketumbar. Kemudian rasakan garamnya.
- Apabila sudah nampak layu, tutup api dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment