:::: MENU ::::

10/30/17



Bahan-bahan diperlukan:

  • 250 g mentega 
  • 40 g marjerin 
  • 210 g gula kastor 
  • 5 biji telur 
  • 1 sudu teh esen vanila 
  • 230 g tepung gandum (diayak) 
  • 1 sudu teh baking powder (diayak) 
  • 80 ml susu segar 
  • 30 g serbuk koko

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Sapu mentega ataupun marjerin pada loyang. Alas dasar dan dinding loyang dengan kertas pembakar (baking sheet).
  2. Pukul mentega, marjerin, dan gula kastor sehingga gebu dan ringan. 
  3. Masukkan telur satu per satu dan esen vanila. Kacau rata. 
  4. Masukkan tepung gandum dan baking powder sedikit demi sedikit berselang-seli dengan susu segar. Kacau sebati. 
  5. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. 
  6. Satu bahagian ditambah dengan serbuk koko. Satu bahagian lagi dibiarkan warna asal. 
  7. Panaskan ketuhar pada suhu 170°C api bawah sahaja selama 10 minit. 
  8. Sendukkan adunan ke dalam loyang dari kedua-dua bahagian secara berselang-seli sehingga kelihatan berbelang. 
  9. Bakar adunan selama 50-60 minit dengan suhu 170°C.

0 comments:

Post a Comment