Bahan-bahan diperlukan:
Bahan A
- 2 cawan gula perang
- 1 cawan mentega cair
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan air panas
Bahan B
- 2 biji telur (gred B)
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan C
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan serbuk koko
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 150 g badam cencang halus (dipanggang)
Bahan D
- 250 g coklat masakan (dipotong kecil)
- 1 sudu makan marjerin
- 2 sudu makan whipping cream
Cara menyediakan dan memasak:
- Panaskan ketuhar pada suhu 175°C selama 10 minit.
- Sapu mentega ataupun marjerin pada loyang 10 x 10 inci. Alas dasar dan dinding loyang dengan kertas pembakar (baking sheet). Ketepikan.
- Kacau semua bahan A supaya sebati.
- Masukkan semua bahan B. Kacau rata.
- Masukkan semua bahan C dan gaulkan supaya sebati.
- Masukkan adunan ke dalam loyang.
- Bakar selama 45-50 minit.
- Sejukkan kek dan salutkan dengan krim coklat.
- Panaskan coklat masakan di dalam periuk ataupun bekas tahan panas secara double boiler.
- Apabila coklat sudah cair, tutup api dan campurkan marjerin. Kacau sebati.
- Masukkan whipping cream dan kacau lagi.
- Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.
0 comments:
Post a Comment