Bahan-bahan diperlukan:
Bahan A
- 3 cawan tepung gandum (diayak)
- 1/2 cawan serbuk koko (diayak)
- 1 sudu makan baking powder (diayak)
- 1 sudu teh soda bikarbonat (diayak)
- 2 cawan gula perang
- Coklat cip secukupnya
- Acuan kertas mufin secukupnya
Bahan B
- 1 cawan mentega (cairkan)
- 2 cawan susu segar
- 2 biji telur (dipukul sedikit)
- 1 sudu teh esen vanila
Cara menyediakan dan memasak:
- Panaskan ketuhar pada suhu 190°C api atas dan bawah selama 10-15 minit.
- Susun kertas mufin ke dalam mangkuk mufin ataupun loyang mufin.
- Masukkan bahan yang diayak, gula perang, dan coklat cip ke dalam mangkuk. Gaul rata.
- Gaul semua bahan B di dalam mangkuk kecil.
- Masukkan bahan B ke dalam mangkuk bahan A. Kacau rata menggunakan whisk ataupun senduk kayu.
- Masukkan ke dalam kertas mufin sehingga 3/4 acuan kertas mufin.
- Bakar di dalam ketuhar selama 20-25 minit ataupun sehingga masak.
- Sejukkan dan hidangkan.
0 comments:
Post a Comment