:::: MENU ::::

10/29/17



Bahan-bahan diperlukan:

Bahan A
  • 3 cawan tepung gandum (diayak) 
  • 1/2 cawan serbuk koko (diayak) 
  • 1 sudu makan baking powder (diayak) 
  • 1 sudu teh soda bikarbonat (diayak) 
  • 2 cawan gula perang 
  • Coklat cip secukupnya 
  • Acuan kertas mufin secukupnya
Bahan B
  • 1 cawan mentega (cairkan) 
  • 2 cawan susu segar 
  • 2 biji telur (dipukul sedikit) 
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 190°C api atas dan bawah selama 10-15 minit. 
  2. Susun kertas mufin ke dalam mangkuk mufin ataupun loyang mufin. 
  3. Masukkan bahan yang diayak, gula perang, dan coklat cip ke dalam mangkuk. Gaul rata. 
  4. Gaul semua bahan B di dalam mangkuk kecil. 
  5. Masukkan bahan B ke dalam mangkuk bahan A. Kacau rata menggunakan whisk ataupun senduk kayu. 
  6. Masukkan ke dalam kertas mufin sehingga 3/4 acuan kertas mufin. 
  7. Bakar di dalam ketuhar selama 20-25 minit ataupun sehingga masak. 
  8. Sejukkan dan hidangkan.
Categories: ,

0 comments:

Post a Comment