:::: MENU ::::

11/8/17



Bahan-bahan diperlukan:

  • 1 ekor ayam (Saiz 1.3 kg hingga 1.6 kg) 
  • 4 biji buah keras 
  • 8 biji bawang merah 
  • 4 ulas bawang putih 
  • 1 inci kunyit 
  • 1 inci halia 
  • 1 inci lengkuas 
  • 20 biji cili api 
  • 7 tangkai cili kering 
  • (Buah keras, bawang merah, bawang putih, kunyit, halia, lengkuas, cili apimdan cili kering dikisar bersama)
  • 3 batang serai (Diketuk) 
  • 5 helai daun limau purut (Dikoyak) 
  • 3 cawan santan 
  • Garam secukup rasa 
  • Minyak masak 

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Bersihkan ayam dan tuskan sehingga kering. 
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar dan serai sehingga wangi. 
  3. Masukkan daun limau purut, santan, garam, dan ayam. Masak sehingga mendidih. 
  4. Letakkan ayam ke dalam loyang dan bakar di dalam ketuhar pada suhu 200°C sehingga kuning keemasan (selama 30 minit). 
  5. Masakkan kuah sehingga kelihatan pekat. 
  6. Keluarkan ayam dari ketuhar. Tuangkan kuahnya ke atas ayam. 
  7. Sedia dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment