Bahan-bahan diperlukan:
- 1 ekor ayam (Saiz 1.3 kg hingga 1.6 kg)
- 4 biji buah keras
- 8 biji bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci kunyit
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 20 biji cili api
- 7 tangkai cili kering
- (Buah keras, bawang merah, bawang putih, kunyit, halia, lengkuas, cili apimdan cili kering dikisar bersama)
- 3 batang serai (Diketuk)
- 5 helai daun limau purut (Dikoyak)
- 3 cawan santan
- Garam secukup rasa
- Minyak masak
Cara menyediakan dan memasak:
- Bersihkan ayam dan tuskan sehingga kering.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar dan serai sehingga wangi.
- Masukkan daun limau purut, santan, garam, dan ayam. Masak sehingga mendidih.
- Letakkan ayam ke dalam loyang dan bakar di dalam ketuhar pada suhu 200°C sehingga kuning keemasan (selama 30 minit).
- Masakkan kuah sehingga kelihatan pekat.
- Keluarkan ayam dari ketuhar. Tuangkan kuahnya ke atas ayam.
- Sedia dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment