:::: MENU ::::

11/14/17



Bahan-bahan diperlukan:

  • 1 ekor patin (600 g) 
  • (Dibersihkan dan dipotong kecil) 
  • 1 helai daun kunyit (Dikoyak) 
  • ½ cawan terung pipit 
  • 20 biji isi petai
  • ½ - 1 cawan tempoyak 
  • 2 cawan air 
  • 3 tangkai cili merah 
  • 15 tangkai cili api 
  • 1 inci kunyit hidup 
  • (Cili merah, cili api dan kunyit hidup dikisar bersama)
  • 1 sudu teh gula 
  • Garam secukup rasa 

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk. 
  2. Masak dengan api yang perlahan sehingga mendidih. 
  3. Rasakan garam dan masam kuahnya. 
  4. Sedia dihidangkan bersama nasi putih.
Categories:

4 comments:

  1. Kalau sebut ikan patin, mesti teringat pahang. sedapnya tgk patin masak tempoyak ni kak. hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Patin temerloh yang paling best. Padu. Hehehhh

      Delete