Bahan-bahan diperlukan:
- 1 ekor patin (600 g)
- (Dibersihkan dan dipotong kecil)
- 1 helai daun kunyit (Dikoyak)
- ½ cawan terung pipit
- 20 biji isi petai
- ½ - 1 cawan tempoyak
- 2 cawan air
- 3 tangkai cili merah
- 15 tangkai cili api
- 1 inci kunyit hidup
- (Cili merah, cili api dan kunyit hidup dikisar bersama)
- 1 sudu teh gula
- Garam secukup rasa
Cara menyediakan dan memasak:
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
- Masak dengan api yang perlahan sehingga mendidih.
- Rasakan garam dan masam kuahnya.
- Sedia dihidangkan bersama nasi putih.
An amazing recipe! Must try!
ReplyDeleteSure. Try it! :)
DeleteKalau sebut ikan patin, mesti teringat pahang. sedapnya tgk patin masak tempoyak ni kak. hihi.
ReplyDeleteYup. Patin temerloh yang paling best. Padu. Hehehhh
Delete