Bahan-bahan diperlukan:
- 125 g mentega
- 125 g marjerin
- 70 g gula halus
- 1 biji telur
- 1 sudu teh esen vanila
- 300 g tepung gandum (diayak)
- 50 g tepung kastard (diayak)
- 50 g tepung jagung (diayak)
- 250 g jem nanas
- Acuan kertas kecil
Cara menyediakan dan memasak:
- Gaulkan mentega, marjerin, dan gula halus supaya rata.
- Masukkan telur dan esen vanila. Gaul sehingga rata.
- Masukkan tepung gandum, tepung kastard, dan tepung jagung.
- Gaulkan sehingga rata dan sebati.
- Canaikan adunan dan terapkan dengan acuan bunga.
- Masukkan acuan bunga yang diterap ke dalam loyang seperti dalam gambar ataupun loyang tat keju.
- Masukkan jem nanas ke dalam piping bag. Pamkan jem nanas ke dalam acuan bunga.
- Bakar di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180°C api atas dan bawah selama 20-25 minit ataupun sehingga masak.
- Apabila sudah masak, sejukkan dan masukkan ke dalam acuan bekas. Simpan di dalam bekas kedap udara.
0 comments:
Post a Comment