Bahan-bahan diperlukan:
Bahan A
1.
5 sudu makan
minyak masak
2.
2 sudu makan
cili kisar
3.
3 sudu makan
serbuk kari ayam
4.
5 helai daun
limau purut
5.
5 cawan
santan
6.
2 sudu makan sos
ikan
7.
Garam secukup
rasa
8.
½ kg ayam
(dipotong kecil)
9.
1 kg mi kuning
(dicelur)
10. 2 keping tauhu (digoreng dan hiriskan)
11. 1 mangkuk tauge (dibuang akar)
12. 1 pokok daun ketumbar (dihiris kasar)
13. 3 biji limau kasturi (dibelah 2)
Bahan B (Dikisar)
1.
3 batang
serai
2.
1 inci
halia
3.
½ inci
lengkuas
4.
6 biji bawang
merah
5.
4 ulas bawang
putih
6.
3 biji cili
hijau
7.
10 biji cili api
hijau
8.
1 sudu teh
belacan
Cara menyediakan dan memasak:
1.
Panaskan minyak
masak, tumiskan semua bahan B, cili kisar, dan serbuk kari ayam sehingga pecah
minyak.
2.
Masukkan daun
limau purut, santan, sos ikan, dan garam. Masakkan sehingga mendidih.
3.
Masukkan ayam
dan masak lagi sehingga mendidih dan pekat.
4.
Hidangkan
bersama mi kuning, tauhu, tauge, daun ketumbar, dan limau kasturi.
0 comments:
Post a Comment