Bahan-bahan diperlukan:
1.
1 cawan beras
pulut (Direndam 3-4 jam dan tuskan)
2.
1 cawan santan
cair
3.
Sedikit
garam
(Santan dibancuh dengan sedikit garam)
(Santan dibancuh dengan sedikit garam)
4.
2 biji mangga
masak (Dihiris)
5.
1 cawan santan
pekat
6.
1 sudu makan
tepung jagung
7.
3 sudu makan
gula pasir
8.
Garam secukup
rasa
Cara menyediakan dan memasak:
1.
Masukkan beras
pulut ke dalam periuk kukusan dan kukuskan sehingga masak (naik wap).
2.
Masukkan pulut
ke dalam mangkuk tahan panas dan tuangkan santan cair yang dibancuh garam. Gaul
sebati.
3.
Masukkan semula
pulut ke dalam periuk kukusan dan kukus lagi sehingga naik wap semula.
4.
Masukkan santan
pekat, tepung jagung, gula pasir, dan garam ke dalam
periuk dan masakkan sehingga naik wap sambil sentiasa mengacau
sehingga agak pekat.
periuk dan masakkan sehingga naik wap sambil sentiasa mengacau
sehingga agak pekat.
5.
Sendukkan pulut
yang sudah masak di atas pinggan dan bentukkan bulat.
6.
Hidangkan
bersama kuah santan dan mangga yang dihiriskan.
0 comments:
Post a Comment