Bahan-bahan
diperlukan:
Bahan-bahan
(sos pad thai):
1. 1/4
cawan air asam jawa
2. 1/4
cawan sos ikan
3. 3
sudu besar cili kisar
4. 3
sudu besar gula
5. 1
sudu kecil garam
Bahan-bahan
selebihnya:
1. 1/2
biji tauhu
2. 1
biji bawang besar (dihiris)
3. 3
ulas bawang putih (dihiris)
4. 10
ekor udang
5. 150g
mi pad thai (direndam)
6. 1
biji telur
7. Daun
bawang
8. Taugeh
Bahan-bahan
(topping):
1. Limau
nipis
2. Kacang
goreng kisar
3. Chili
flakes
4. Daun
ketumbar
Cara
menyediakan dan memasak:
Cara-cara:
1. Gaul
kesemua bahan sos pad thai.
2. Panaskan
minyak di dalam kuali dan goreng tauhu.
3. Masukkan
bawang besar dan bawang putih. Tumis.
4. Masukkan
udang dan tumis hingga masak.
5. Masukkan
mi pad thai dan gaul.
6. Masukkan
sos pad thai dan gaul rata.
7. Masukkan
daun bawang dan taugeh. Gaul.
8. Pecahkan
telur ke dalam kuali. Apabila sudah masak, hancurkan dan gaul.
9. Hidangkan
pad thai bersama limau, kacang goreng kisar, chili flakes dan daun ketumbar.
0 comments:
Post a Comment