:::: MENU ::::

1/14/19



Bahan-bahan diperlukan:
1.      1 kg beras basmati 
2.      2 labu bawang besar 
3.      3 ulas bawang putih 
4.      2 inci halia 
5.      4 biji cili hijau 
6.      3 biji buah pelaga 
7.      4 kuntum bunga cengkih
(Semua bawang besar, bawang putih, halia, cili hijau, buah pelaga & bunga cengkih dikisar bersama)
8.      3 sudu makan serbuk kari ayam 
9.      2 sudu makan tomato puri 
10.  1 sudu makan garam masala 
11.  1½ liter air 
12.  1 cawan dadih asli  
13.  ½ cawan kismis 
14.  1 ekor ayam (Dipotong 8) 
15.  ½ cawan gajus goreng 
16.  ½ cawan bawang goreng 
17.  2 pokok daun bawang (Dihiris) 
18.  3 sudu makan minyak sapi 
19.  Garam secukup rasa

Cara menyediakan dan memasak:
1.      Basuh beras dan rendamkan selama 30 minit. Tuskan. 
2.      Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan yang dikisar
sehingga wangi. Kemudian masukkan serbuk kari ayam. 
3.      Masukkan tomato puri dan garam masala. Kacau sehingga pecah
minyak. 
4.      Masukkan air, dadih, kismis dan garam. Biarkan mendidih. 
5.      Masukkan ayam dan beras. Kacau rata sehingga sebati.
Masakkan sehingga nasi kering. 
6.      Hiaskan dengan gajus goreng, bawang goreng dan hirisan daun
bawang.

0 comments:

Post a Comment