Bahan-bahan diperlukan:
1.
1 kg beras
basmati
2.
2 labu bawang
besar
3.
3 ulas bawang
putih
4.
2 inci
halia
5.
4 biji cili
hijau
6.
3 biji buah
pelaga
7.
4 kuntum bunga
cengkih
(Semua bawang besar, bawang putih, halia, cili hijau, buah pelaga & bunga cengkih dikisar bersama)
(Semua bawang besar, bawang putih, halia, cili hijau, buah pelaga & bunga cengkih dikisar bersama)
8.
3 sudu makan
serbuk kari ayam
9.
2 sudu makan
tomato puri
10. 1 sudu makan garam masala
11. 1½ liter air
12. 1 cawan dadih asli
13. ½ cawan kismis
14. 1 ekor ayam (Dipotong 8)
15. ½ cawan gajus goreng
16. ½ cawan bawang goreng
17. 2 pokok daun bawang (Dihiris)
18. 3 sudu makan minyak sapi
19. Garam secukup rasa
Cara menyediakan dan memasak:
1.
Basuh beras dan
rendamkan selama 30 minit. Tuskan.
2.
Panaskan minyak
sapi dan tumiskan bahan yang dikisar
sehingga wangi. Kemudian masukkan serbuk kari ayam.
sehingga wangi. Kemudian masukkan serbuk kari ayam.
3.
Masukkan tomato
puri dan garam masala. Kacau sehingga pecah
minyak.
minyak.
4.
Masukkan air,
dadih, kismis dan garam. Biarkan mendidih.
5.
Masukkan ayam
dan beras. Kacau rata sehingga sebati.
Masakkan sehingga nasi kering.
Masakkan sehingga nasi kering.
6.
Hiaskan dengan
gajus goreng, bawang goreng dan hirisan daun
bawang.
bawang.
0 comments:
Post a Comment