:::: MENU ::::

1/10/19



Bahan-bahan diperlukan:
1.      1cawan air
2.      1/2 cawan mentega or marjerin
3.      1 cawan tepung gandum
4.      Secubit garam
5.      3 biji telur
6.      1 sudu kecil esen vanilla
7.      Sos kastard:
8.      1 cawan susu cair or susu tepung
9.      1 sudu besar tepung kastard
10.  1 biji telur
11.  1 sudu kecil esen vanilla
12.  1 cawan gula makan

Cara menyediakan dan memasak:
1.      Dalam periuk masukkan air dan mentega, panaskan sehingga mentega larut. tutup api.
2.      kemudian masukkan tepung gandum, kacau sehingga tepung menjadi doh dan tidak melekat pada periuk. Keluarkan.
3.      Dalam bekas lain, doh tadi masuk sebiji demi sebiji telur dan kacau sehingga sebati sehingga semua habis. 
4.      Masukkan esen vanilla, kacau sebati sehingga likat.
5.      Setelah selesai masukkan bahan PUFF tadi ke dalam piping beg, dan picit kan ke atas dulang pembakar yang sedia dialas kertas foiled atau disapu butter.
6.      Picitkan dalam kaedah meninggi, jika melebar, setelah masak puff itu kan menjadi leper. Masukkan ke dalam oven, dalam suhu 200c selama 20minit, atau setelah kelihatan perang dan mengembang
7.      Sos kastard: Masukkan semua bahan dalam  periuk dan kacau sehingga likat.
8.      Proses: Setelah puff masak, belah di tengah puhh separuh sahaja dan picit kan cream kastard di lubang tsebut menggunakan piping beg.

0 comments:

Post a Comment