Bahan-bahan diperlukan:
1.
1cawan air
2.
1/2 cawan
mentega or marjerin
3.
1 cawan tepung
gandum
4.
Secubit garam
5.
3 biji telur
6.
1 sudu kecil
esen vanilla
7.
Sos kastard:
8.
1 cawan susu
cair or susu tepung
9.
1 sudu besar
tepung kastard
10. 1 biji telur
11. 1 sudu kecil esen vanilla
12. 1 cawan gula makan
Cara menyediakan dan memasak:
1.
Dalam periuk
masukkan air dan mentega, panaskan sehingga mentega larut. tutup api.
2.
kemudian
masukkan tepung gandum, kacau sehingga tepung menjadi doh dan tidak melekat
pada periuk. Keluarkan.
3.
Dalam bekas lain,
doh tadi masuk sebiji demi sebiji telur dan kacau sehingga sebati sehingga
semua habis.
4.
Masukkan esen
vanilla, kacau sebati sehingga likat.
5.
Setelah selesai
masukkan bahan PUFF tadi ke dalam piping beg, dan picit kan ke atas dulang
pembakar yang sedia dialas kertas foiled atau disapu butter.
6.
Picitkan dalam
kaedah meninggi, jika melebar, setelah masak puff itu kan menjadi leper.
Masukkan ke dalam oven, dalam suhu 200c selama 20minit, atau setelah kelihatan
perang dan mengembang
7.
Sos kastard:
Masukkan semua bahan dalam periuk dan
kacau sehingga likat.
8.
Proses: Setelah
puff masak, belah di tengah puhh separuh sahaja dan picit kan cream kastard di
lubang tsebut menggunakan piping beg.
0 comments:
Post a Comment