:::: MENU ::::

2/6/19



Bahan-bahan diperlukan:
1.      Mentega 150g
2.      Gula ising 50g
3.      Tepung ubi kentang (potato starch) 150g *terdapat di kedai baking dan hypermarket*
4.      Tepung gandum 100g
5.      Optional/pilihan: Esen vanila, jus lemon, serbuk koko, pewarna, hiasan: gula manik, tinted sugar, dll
Cara menyediakan dan memasak:
1.      Lembutkan mentega pada suhu bilik. Campur mentega dan gula ising, kemudian pukul sehingga sebati.
2.      Satukan tepung kentang dan tepung gandum, kemudian ayak. Masukkan campuran tepung ke dalam adunan mentega dan gula.
3.      Uli adunan sehingga menjadi doh. Sekiranya adunan lembik, simpan dalam peti sejuk selama 5-10 minit atau tambahkan tepung.
4.      Ambil sedikit doh dan bentukkan menjadi bebola kecil. Tekan bebola dengan belakang garfu sehingga separa leper.
5.      Bakarkan dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 15minit (bergantung pada oven masing-masing). Sejukkan atas jaringan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

2 comments: