Bahan-bahan
diperlukan:
Bahan-bahan (nasi goreng):
1.
2 cawan nasi putih
2.
2 ulas bawang
putih (dicincang)
3.
2 ulas bawang
kuning (dihiris)
4.
2 sudu besar
cili boh
5.
1 sudu besar pes
tom yam
6.
1/4 cawan air
7.
1 sudu kecil
garam
8.
Sedikit lada
hitam kasar
9.
1 sudu besar
minyak
Bahan-bahan (paprik):
1.
Dada ayam
(dihiris)
2.
2 ulas bawang
putih (dicincang)
3.
2 batang serai
(dihiris)
4.
1 biji cili
merah
5.
1/2 biji bawang
kuning (dipotong dadu)
6.
1/2 batang lobak
merah (dihiris)
7.
1/4 biji kubis
bunga (dipotong)
8.
2 batang kacang
panjang (dipotong)
9.
5 batang putik
jagung (dipotong separuh)
10. 5 biji oyster mushroom
11. 1 biji tomato
12. 1 sudu besar sos tomato
13. Daun limau purut
14. 1/4 cawan air
15. 1 sudu kecil garam
16. 1 sudu besar minyak
Bahan-bahan (topping):
1.
Telur goreng
2.
Daun ketumbar
(dicincang)
Cara menyediakan dan memasak:
Cara-cara:
1.
Untuk nasi
goreng, tumis bawang putih, bawang kuning, cili boh dan pes tom yam. Masukkan
nasi dan gaul hingga rata. Masukkan garam dan lada hitam secukup rasa.
Ketepikan.
2.
Untuk paprik
ayam pula, tumis bawang putih, serai, cili merah dan bawang kuning.
3.
Masukkan dada
ayam, lobak merah, kubis bunga, kacang panjang, putik jagung, oyster mushroom
dan daun limau purut. Gaul.
4.
Masukkan sos
tomato dan air. Kemudian masukkan tomato. Gaul.
5.
Masukkan garam.
6.
Hidangkan dengan
telur goreng dan tabur daun ketumbar.
7.
Nasi Goreng
Paprik sudah siap!
0 comments:
Post a Comment