Bahan-bahan diperlukan:
Bahan A
- 1 cawan
tepung pulut
- ½ cawan air
jus pandan
- Sedikit
kapur makan
- Garam
secukup rasa
- ½ sudu teh
pewarna hijau
Bahan B
- 1 cawan
santan pekat
- ½ cawan
gula pasir
- 2 helai
daun pandan (Disimpul)
- Garam
secukup rasa
Cara menyediakan dan memasak:
- Bancuhkan
air pandan, sedikit kapur makan, garam, dan sedikit pewarna hijau.
Tapiskan.
- Tuangkan ke
dalam tepung pulut sedikit demi sedikit sambil digaul rata dan sebati
sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan.
- Gentelkan
adunan menjadi doh bujur yang kecil.
- Panaskan
air di dalam periuk sehingga mendidih. Masukkan doh yang sudah siap
digentel tadi.
- Apabila doh
timbul, cedokkan dan masukkan ke dalam mangkuk berisi air.
- Masukkan
semua bahan B ke dalam periuk, masakkan sambil mengacau bagi mengelakkan
pecah minyak sehingga mendidih.
- Masukkan
doh yang sudah dimasak ke dalam kuah santan dan tutup api. Kacau rata.
Hidangkan.
0 comments:
Post a Comment