:::: MENU ::::

5/7/19




Bahan-bahan diperlukan:
  • 1/2 peket tepung pulut (250g)
  • 7 helai daun pandan (saiz sederhana)
  • 1/2 camca besar tepung gandum
  • Sedikit pewarna hijau
  • Sedikit garam
  • Air
  • Gula Melaka (potong kecil2)
  • Kelapa muda (parut)
Cara menyediakan dan memasak:
  1. Gaulkan tepung pulut, tepung gandum & sedikit garam.
  2. Daun pandan dipotong kecil2 dan dikisar dgn sedikit air.
  3. Tapis air daun pandan tadi, campurkan beberapa titik pewarna hijau & tuang sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung hingga menjadi doh.
  4. Ambil doh (ikut saiz kegemaran anda) bentukkan bulat2 & masukkan inti (gula melaka) di tengah.
  5. Rebuskan di dalam air mendidih. Bila kuih timbul di permukaan itu menandakan kuih sudah masak.
  6. Golekkan ke atas kelapa muda yang telah digaulkan dgn sedikit garam sewaktu masih panas & boleh lah dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment