Bahan-bahan diperlukan:
- 1/2 peket
tepung pulut (250g)
- 7 helai
daun pandan (saiz sederhana)
- 1/2 camca
besar tepung gandum
- Sedikit
pewarna hijau
- Sedikit
garam
- Air
- Gula Melaka
(potong kecil2)
- Kelapa muda
(parut)
Cara menyediakan dan memasak:
- Gaulkan
tepung pulut, tepung gandum & sedikit garam.
- Daun pandan
dipotong kecil2 dan dikisar dgn sedikit air.
- Tapis air
daun pandan tadi, campurkan beberapa titik pewarna hijau & tuang
sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung hingga menjadi doh.
- Ambil doh
(ikut saiz kegemaran anda) bentukkan bulat2 & masukkan inti (gula
melaka) di tengah.
- Rebuskan di
dalam air mendidih. Bila kuih timbul di permukaan itu menandakan kuih
sudah masak.
- Golekkan ke
atas kelapa muda yang telah digaulkan dgn sedikit garam sewaktu masih
panas & boleh lah dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment