Bahan-bahan diperlukan:
- Bahan A :
- 2 cawan
sagu
- 5 cawan air
- Bahan B :
- 3 cawan
santan
- 1/2 cawan
gula pasir
- 1/2 sudu
kecil garam
- Bahan C :
- 1 keping
gula Melaka @ 1 cawan gula merah
- 1 cawan air
- 1 cawan air
- 1 helai
daun pandan
Cara menyediakan dan memasak:
- Cara-cara
Adunan A : Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan
ke dalam air mendidih.
- Masak
hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga
hilang kanjinya.
- Masukkan ke
dalam acuan2 kecil dan sejukkan.
- Cara-cara
Adunan B : Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.
- Buang daun
pandan dan sejukkan.
- Cara-cara
Adunan C : Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
- Buang daun
pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
- Cara
menghidang : Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @
pinggan menghidang.
- Curahkan
Adunan B, diikuti oleh Adunan C.
- Siap untuk
dimakan
0 comments:
Post a Comment