Bahan-bahan diperlukan:
- 1 cawan
tepung beras
- 1 cawan
gula
- 5 cawan air
- 4 sudu
besar tepung beras (ratakan)
- 1 biji
kelapa diperah jadi 4 cawan santan
- 4 helai
daun pandan dimesin dengan sedikit air
- sedikit
kapur dan sedikit garam
Cara menyediakan dan memasak:
- Tepung,
air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
- Perah
santan, masukkan tepung yang 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati
dan ketepikan.
- Masakkan
tepung yang diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
- Bila dah
masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
- Masak
santan yang diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
- Angkat
santan dan curah ke atas tepung yang di dalam acuan tadi.
- Sejukkan.
0 comments:
Post a Comment