:::: MENU ::::

9/10/19




Bahan-bahan diperlukan:
  • 1 cawan tepung beras
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 4 sudu besar tepung beras (ratakan)
  • 1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
  • 4 helai daun pandan dimesin dengan sedikit air
  • sedikit kapur dan sedikit garam
Cara menyediakan dan memasak:
  1. Tepung, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
  2. Perah santan, masukkan tepung yang 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
  3. Masakkan tepung yang diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
  4. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
  5. Masak santan yang diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
  6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yang di dalam acuan tadi.
  7. Sejukkan.

0 comments:

Post a Comment