Bahan-bahan diperlukan:
Bahan A
- 2 cawan
tepung gandum
- 2 cawan
air
- 7 helai
daun pandan
- ½ cawan
santan
- 3 sudu
makan minyak
- 1 sudu teh
pewarna hijau
- Sedikit
garam
Bahan B (Inti)
- 1 cawan
kelapa parut muda
- ½ cawan
gula merah
- ½ cawan
gula pasir
- ½ cawan
air
Cara menyediakan dan memasak:
- Masukkan
semua bahan A ke dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan.
- Panaskan
kuali non-stick dan sapukan sedikit minyak.
- Tuangkan
sesenduk adunan ke dalam kuali dan lengganglenggangkan supaya adunan rata
dan nipis.
- Apabila
masak, angkat dan letakkan di atas pinggan.
- Letakkan
inti di tengah-tengahnya. Lipatkan bahagian kiri dan kanan kemudian gulung
ketayap kemas-kemas.
- Lakukan
sehingga selesai dan hidangkan.
Cara Membuat Inti
- Masukkan
semua bahan B ke dalam periuk.
- Masak di atas api yang sederhana dan kacau sehingga sebati dan lembap. Angkat dan sejukkan.
0 comments:
Post a Comment