Bahan-bahan diperlukan:
- 5 cawan beras
(jika menggunakan beras Brasmathi boleh ditambah beras biasa)
- 1 kilo
daging (bahagian lembut tanpa lemak)
- 1 paket
serbuk kari (peket kecil)
- 1 paket sup
bunjut adabi
- Penumis
(bunga lawang, kayu manis, dan pelaga)
- 1 inci
halia dihiris halus
- 1 sudu
besar minyak sapi
- 1 senduk
kecil minyak masak
- 1 cawan
tomata puree
- 1 cawan
susu cair
- 1 helai
daun pandan
Cara menyediakan dan memasak:
- Panaskan
minyak dalam periuk, tumiskan serbuk kari daging (yang telah masukkan
dengan air) bersama sup bunjut sehingga garing.
- Masukkan
daging yang telah dipotong dadu kedalam periuk tadi dan masukkan 2 jag
air. Tujuan nya adalah untuk melembutkan daging dan menyediakan stok
daging.
- Beras di
basuh dan ditoskan
- Panaskan
minyak sapi dan minyak masak, tumiskan bahan penumis dan halia sehingga
wangi. Masukkan daun pandan.
- Masukkan
beras yang telah dibasuh dan ditoskan tadi, kacau sebentar sebelum
masukkan daging dan air rebusan daging tadi. (Sukatan air rebusan daging
adalah bagi yang menggunakan brasmathi sukatan adalah 1 nisbah 1 tetapi
untuk beras biasa 1 nisbah 1 1/2)
- Apabila
nasi hampir masak masukkan tomato puree dan susu cair dan biarkan sehingga
masak.
- Nasi Daging
biasa nya dimakan bersama kuah asam iaitu (hirisan bawang, tomato yang
dipotong dadu, bunga kantan, cili hijau/merah dan digaul dengan air asam
dan perahan limau kasturi serta garam dan gula)
0 comments:
Post a Comment