:::: MENU ::::

1/13/20




Bahan-bahan diperlukan:
  • 5 cawan beras (jika menggunakan beras Brasmathi boleh ditambah beras biasa)
  • 1 kilo daging (bahagian lembut tanpa lemak)
  • 1 paket serbuk kari (peket kecil)
  • 1 paket sup bunjut adabi
  • Penumis (bunga lawang, kayu manis, dan pelaga)
  • 1 inci halia dihiris halus
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • 1 senduk kecil minyak masak
  • 1 cawan tomata puree
  • 1 cawan susu cair
  • 1 helai daun pandan
Cara menyediakan dan memasak:
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan serbuk kari daging (yang telah masukkan dengan air) bersama sup bunjut sehingga garing.
  2. Masukkan daging yang telah dipotong dadu kedalam periuk tadi dan masukkan 2 jag air. Tujuan nya adalah untuk melembutkan daging dan menyediakan stok daging.
  3. Beras di basuh dan ditoskan
  4. Panaskan minyak sapi dan minyak masak, tumiskan bahan penumis dan halia sehingga wangi. Masukkan daun pandan.
  5. Masukkan beras yang telah dibasuh dan ditoskan tadi, kacau sebentar sebelum masukkan daging dan air rebusan daging tadi. (Sukatan air rebusan daging adalah bagi yang menggunakan brasmathi sukatan adalah 1 nisbah 1 tetapi untuk beras biasa 1 nisbah 1 1/2)
  6. Apabila nasi hampir masak masukkan tomato puree dan susu cair dan biarkan sehingga masak.
  7. Nasi Daging biasa nya dimakan bersama kuah asam iaitu (hirisan bawang, tomato yang dipotong dadu, bunga kantan, cili hijau/merah dan digaul dengan air asam dan perahan limau kasturi serta garam dan gula)


0 comments:

Post a Comment