Bahan-bahan diperlukan:
Bahan A
1.
500 g udang
besar ataupun udang galah
2.
3 sudu makan
serbuk rempah kari ikan
3.
½ cawan air asam
jawa (Dibancuh bersama rempah kari ikan)
4.
3 biji tomato
(Dibelah 4)
5.
1 labu bawang
besar (Dibelah 4)
6.
4 biji cili
merah (Dibelah 2)
7.
5 sudu makan
minyak masak
8.
Garam secukup
rasa
Bahan B (Tumisan)
1.
4 biji bawang
merah (Dihiris halus)
2.
2 ulas bawang
putih (Dihiris halus)
3.
1 sudu makan
halba campur
4.
3 tangkai daun
kari
Cara menyediakan dan memasak:
1.
Panaskan minyak
masak di dalam kuali dan tumiskan bahan B sehingga wangi.
2.
Masukkan serbuk
rempah kari yang sudah dibancuh dengan asam jawa. Kacau rata sehingga pecah
minyak dan pekat.
3.
Masukkan udang,
2 biji tomato, bawang besar, 2 biji cili merah, dan garam. Kemudian kacau lagi.
4.
Masak sehingga
pecah minyak dan pekat.
5.
Hiaskan dengan
belahan tomato dan 2 biji cili merah.
6.
Sedia
dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment