Bahan-bahan
diperlukan:
Bahan
A
1.
400 gram daging
kisar
2.
10 biji bawang
merah
3.
4 ulas bawang
putih
4.
1 inci
halia
(Bawang merah, bawang putih & halia dikisar bersama)
(Bawang merah, bawang putih & halia dikisar bersama)
5.
2 sudu makan
rempah kurma
6.
1 sudu makan
rempah kari daging
7.
1 tin kacang
pool (kacang parang dalam tin)
8.
1 cawan
air
9.
Garam secukup
rasa
10. ½ cawan minyak masak
Bahan
B (Hiasan)
1.
4 biji cili
hijau (Dihiris)
2.
1 labu bawang
besar (Dipotong dadu)
3.
4 keping roti
(Dibakar)
4.
4 biji telur
(Digoreng)
5.
4 biji limau
kasturi
1. 2 biji tomato (Dipotong dadu)
Cara
menyediakan dan memasak:
1.
Leraikan daging
kisar dan ketepikan.
2.
Panaskan minyak
dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi.
3.
Masukkan rempah
kurma dan rempah kari daging. Kacau lagi dan masakkan sehingga pecah
minyak.
4.
Masukkan daging
dan kacau rata supaya daging lerai.
5.
Masukkan kacang
pool, air, dan garam. Masakkan sehingga mendidih dan pekat.
6.
Hidangkan dengan
bahan hiasan.
0 comments:
Post a Comment