Bahan-bahan diperlukan:
Bahan-bahan (inti):
1. 200g
gula Melaka
2. 250ml
air
3. Daun
pandan
4. 1
sudu besar tepung pulut (dibancuh dengan air)
5. 200g
kelapa parut
Bahan-bahan (adunan tepung
pulut):
1. 150g
tepung pulut
2. 100g
pulut hitam
3. 1/2
sudu kecil garam
4. 50ml
santan
5. 120ml
air
Bahan-bahan (santan):
1. 50ml
santan
2. 1/2
sudu kecil garam
3. Daun
pandan
Bahan-bahan lain:
1. Daun
pisang (dilayurkan dan disapu minyak)
Cara menyediakan dan
memasak:
Cara-cara:
1. Untuk
memasak inti, didihkan gula melaka dengan air dan garam.
2. Masukkan
bancuhan tepung pulut dan kacau hingga sedikit pekat.
3. Masukkan
kelapa parut dan gaul hingga kering.
4. Untuk
adunan tepung pulut, kisar pulut hitam hingga halus.
5. Gaul
bersama tepung pulut, garam, air dan santan hingga terbentuk doh.
6. Untuk
kuah santan, didihkan santan bersama garam dan daun pandan hingga pekat.
7. Bentukkan
doh menjadi bebola, leperkan dan masukkan inti kelapa, dan bulatkan semula.
8. Tekankan
ke atas daun pisang dan cedokkan kuah santan ke atas kuih koci.
9. Kukus
15 minit.
10. Siap
untuk dihidang!
0 comments:
Post a Comment